puszka.pl - pysznie!

Tofucznica - tofu a'la jajecznica z pieczarkami, boczniakami lub kurkami

O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy z pomidorami :) Ostatnio aż mnie skręcało na myśl o niej, dlatego postanowiłam opracować wersję zimową. Na pierwszy ogień poszły pieczarki, a później boczniaki - wyszło pyyyycha!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

100 g tofu naturalnego
kilka pieczarek (2-3 takie dość duże) lub boczniaków (2-3 nieduże :) lub kilka kurek (mogą być kurki mrożone)
1/2 niedużej cebuli lub kilka cm pora lub to i to

olej do smażenia
1 łyżeczka kurkumy i ew. trochę curry
sól - ok. 1/2 płaskiej łyżeczki
pieprz (do pieczarek jak ulał)
ew. 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych (bardzo polecam!)
ew. natka do posypania

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Jeśli robimy wersję z boczniakami, to kroimy je w cienkie paski - tym cieńsze, im większych (i przez to grubszych) grzybów używamy. Cebulę i/lub pora siekamy, ale nie przesadnie drobno, i smażymy na rumiano na oleju. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy kilka min.

W tym czasie wyjmujemy tofu i trzymamy w pogotowiu. Dodajemy je rozkruszając w palcach jak tylko pieczarki są gotowe, do tego przyprawy, 1-2 łyżki wody, mieszamy i gotowe. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Por jest bardziej aromatyczny, cebula ma ciekawszą fakturę i jest słodkawa - najlepiej dodać po trochu i tego i tego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jan 29, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: