puszka.pl - pysznie!

Naleśniki gryczano-kukurydziane (bezglutenowe)

Cienkie, elastyczne, lekkostrawne i sycące - czego chcieć więcej? :) Najlepsze zaraz po usmażeniu, ale do odgrzania też się nadają. Polecam z dżemem jagodowym lub z syropem klonowym. Lub duszone jabłko + cynamon + jogurt sojowy. Do produkcji krokietów i zapiekania też się nadają.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: na 1-2 osoby

1 szklanka mąki gryczanej
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajo
1 łyżeczka oleju nadającego się do smażenia
mleko ryżowe (ewentualnie inne)

Przygotowanie:

Mąki zmieszać ze sobą w większej misce. Dodać jajo i olej, wlewać stopniowo porcjami mleko ryżowe aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ciasto na te na zdjęciu było w miarę rzadkie, jednak można zrobić gęściejsze, wtedy będą grubsze, ale łatwiej je będzie obracać). Cały czas mieszać trzepaczką aż ciasto będzie dobrze rozmieszane, bez grudek. Ciasto zazwyczaj nie wymaga długiego mieszania.

Patelnię teflonową (lub inną z nieprzywierającą powłoką) porządnie rozgrzać (bez tłuszczu) i chochlą porcjami wlewać ciasto na patelnię. Smażyć chwilę aż się zarumieni, potem przewrócić łopatką na drugą stronę.

Wskazówki i uwagi:

Mąki można zmieszać w innej proporcji, a nawet użyć samej gryczanej. Ważne, żeby mąki gryczanej było więcej niż kukurydzianej. Powiedzmy minimum 60% to mąka gryczana.
Jak za pierwszym razem nie wyjdzie, warto próbować dalej, bo mi wychodzą za każdym razem coraz lepsze:)
Nadesłał(a) jazgottt, dnia: 2011-01-08 21:42:25.233
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: