puszka.pl - pysznie!

Czerwona kapusta "trzy smaki" duszona z suszonymi owocami

Pyyyycha :) Suszone owoce, sos sojowy, spora ilość soku z cytryny - smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikają :) Ze względu na dodatek owoców bardzo mi pasuje na Boże Narodzenie, ale to pyszna, uniwersalna jarzynka pasująca do prawie każdego obiadu. Dobre i na gorąco i na zimno.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 niedużej czerwonej kapusty
1/2 cebuli
1 szkl. suszonych owoców, np.:
- dla mnie przede wszystkim morele, bo są kwaskowe
- do tego śliwki czyli słodycz i aromat
- rodzynki (najlepiej żółte, bo mniej słodkie, a lekko kwaskowe i ładnie kontrastują z kapustą)
- żurawina (oprócz lub zamiast rodzynek) itp.

ok. 1-2 łyżki oleju do smażenia
ok. 4 łyżki soku z cytryny (czyli prawie z całej) lub sok z czarnej porzeczki
ew. sok z pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
pieprz

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać raczej cienko poszatkowaną czerwoną kapustę. Suszone owoce pokroić w paski (nie powinny być za cienkie bo zupełnie się rozgotują). Dodać do garnka połowę z nich, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem - początkowo na większym ogniu, żeby się szybciej zagotowało.

Po 5 min. dodać resztę suszonych owoców i dusić razem, nadal pod przykryciem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka - mniej więcej kolejne 5 min. Przyprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Najlepsza zaraz po przygotowaniu. Później nie ma już tego kontrastu smaków. Jeśli jednak chcemy przechować kapustę na później, dobrze jest dokwasić ją jeszcze sokiem z cytryny, bo kapusta go "wciąga".
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-12-18 13:32:29.367
Źródło/autor przepisu: na bazie http://puszka.pl/przepis/3532-_bigos_z_czerwonej_kapusty_z_suszonymi_owocami.html

Twoje zapiski: