puszka.pl - pysznie!

Bardzo tradycyjna surówka z kiszonej kapusty z majerankiem

Tę surówkę robiła moja mama, robię ja, dzieci głównie jedzą.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

dobra kiszona kapusta
cebula
jabłko
majeranek
olej
ew. marchew
ew. cukier

Przygotowanie:

Do kapustki dodać: posiekaną cebulę, starte na tarce lub posiekane jabłko, majeranek i olej. Można lekko posypać cukrem, można dodać startą marchew. Wszystko wymieszać i odstawić - niech sobie trochę odpocznie i "przegryzie się".

Wskazówki i uwagi:

- Proporcje składników wg uznania i smaku, a także wielkości dodatków. Po prostu trzeba próbować zaczynając od dodawania mniejszej cebuli, mniejszej ilości oleju, mniejszej szczypty majeranku itd. Dołożyć i dosypać można zawsze.
- Jeżeli kapusta bardzo mokra, lepiej odcisnąć. Jeżeli za kwaśna, można przepłukać wodą i odcisnąć.
- Surówka dobra także na drugi dzień po wypoczynku w lodówce.
Nadesłał(a) olka50, dnia: 2010-12-06 21:07:56.577
Źródło/autor przepisu: moja mama

Twoje zapiski: