puszka.pl - pysznie!

Czosnkowa pasta z awokado z limonką i bazylią

Zielona pasta z awokado i bazylii - nadaje się doskonale jako smarowidło do kanapek.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

awokado dowolnych rozmiarów
mały ząbek czosnku
mała garść liści bazylii
łyżeczka soku z limonki
odrobina oliwy aromatyzowanej
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kawałki obranego awokado miksuję w blenderze. Dodaję zmiażdżony czosnek, bazylię, sok z limonki, oliwę i pieprz, mieszam całość widelcem. Tak przygotowana pasta to idealny dodatek na kanapki.

Wskazówki i uwagi:

Dodając składniki należy pamiętać że:
- czosnek rzadko kiedy jest tak wyraźny jak w połączeniu z awokado. Dlatego dodajmy najwyżej jeden ząbek - zbyt duży może przypomnieć o sobie wiele razy w ciągu dnia.
- aromatyzowana oliwa, zwłaszcza ta zrobiona samodzielnie, sprawdzi się tu znacznie lepiej niż przy smażeniu.
Nadesłał(a) spellman, dnia: Nov 24, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: