awokado dowolnych rozmiarów
mały ząbek czosnku
mała garść liści bazylii
łyżeczka soku z limonki
odrobina oliwy aromatyzowanej
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Kawałki obranego awokado miksuję w blenderze. Dodaję zmiażdżony czosnek, bazylię, sok z limonki, oliwę i pieprz, mieszam całość widelcem. Tak przygotowana pasta to idealny dodatek na kanapki.
Wskazówki i uwagi:
Dodając składniki należy pamiętać że:
- czosnek rzadko kiedy jest tak wyraźny jak w połączeniu z awokado. Dlatego dodajmy najwyżej jeden ząbek - zbyt duży może przypomnieć o sobie wiele razy w ciągu dnia.
- aromatyzowana oliwa, zwłaszcza ta zrobiona samodzielnie, sprawdzi się tu znacznie lepiej niż przy smażeniu.
Nadesłał(a) spellman,
dnia: 2010-11-24 22:54:30.219
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.