puszka.pl - pysznie!

Farszynki wegańskie - ziemniaczane kotlety z farszem z soi

Przeróbka tradycyjnej potrawy regionu mazursko-warmińskiego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ciasto:
9 średnich ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

farsz:
2/3 szklanki soi
1 cebula
sól
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy namoczoną przez noc soję. Osobno gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane i odsączone ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia.

Przygotowujemy farsz: kroimy i podsmażamy cebulę, mielimy soję z cebulą, potem doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto: mielimy przestudzone ziemniaki, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz mąkę kukurydzianą zmieszaną z wodą. Wyrabiamy ciasto.

Bierzemy po kawałku ciasta, robimy placek, kładziemy na środku łyżkę farszu i zwijamy formując kotlety. Smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor.
Nadesłał(a) moni, dnia: Nov 14, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: