puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą

Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa.
YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 2,5 l zupy czyli 6-8 porcji

4 czerwone papryki
2 marchewki
6 ziemniaków
5 łyżek oleju do smażenia
1,5 litra wody
1 łyżeczka zmielonej kolendry
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
1 łyżka soli

Przygotowanie:

Papryki i marchewki pokrojone w grubą kostkę lub w plastry smażymy z przyprawami około 5 minut. Następnie dolewamy wrzącą wodę i pokrojone ziemniaki, gotujemy 20 minut i miksujemy.

Można podawać np. z grzankami lub uprażonymi pestkami. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

W oryginale były 2 litry wody, ale zupa jest wtedy zdecydowanie za płynna. Nawet z 1,5 l nie wychodzi szczególnie gęsta - jest taka w sam raz :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-11-07 12:40:45.828
Źródło/autor przepisu: http://www.vegetarian.pl/viewtopic.php?t=4148, przepis pochodzi z książki "Nakarmić duszę. 365 przepisów kuchni wegetariańskiej z myślami na każdy dzień roku"

Twoje zapiski: