puszka.pl - pysznie!

Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu

Podobnych przepisów na anglojęzycznych stronach jest sporo. To chyba najpopularniejszy czekoladowy deser z silken tofu i w pełni na to zasługuje - konsystencja jest tak kremowa, delikatna i gładka, a smak tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć :) Ja za czekoladą nie szaleję, ale ten deser baaaardzo mi przypadł do gustu :)
Mus jest zresztą bardzo uniwersalny - może posłużyć również jako polewa czekoladowa, wypełnienie do ciasta, a także czekoladowe fondue (z owocami).



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g silken tofu
250 g czekolady gorzkiej (np. 70%)
3 łyżki słodu zbożowego lub syropu klonowego [*]
szczypta soli - koniecznie!

dla aromatu, do wyboru:
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel (5-8) aromatu migdałowego lub jaki nam pasuje
- 3 łyżki b.mocnego naparu kawy/ espresso
- trochę cynamonu i zmielonego kardamonu
- 3 łyżki b.mocnego naparu kawy/ espresso + zmielony kardamon
- jakiekolwiek dodatki pasują wam do czekolady :)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (garnek z wrzątkiem, na to drugi garnek lub metalowa miska z czekoladą + ew. 1-2 łyżki wody, często mieszamy) lub mikrofali (350 W, zaczynamy od 2 minut, mieszamy i wstawiamy na kolejna minutę aż będzie płynna).

Tofu (najlepiej o temp. pokojowej) miksujemy na gładko. Dodajemy do czekolady razem z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy - jeśli tofu za bardzo ochłodziło czekoladę, to jeszcze raz dajemy do kąpieli wodnej/ na minutkę do mikrofali.

Mus przekładamy do małych miseczek i wstawiamy do lodówki, powiedzmy na pół godz., żeby zastygł. Albo rozsmarowujemy na cieście jako polewę. Albo wykładamy np. na kruchy spód, żeby otrzymać ciasto czekoladowe - do środka można dać plasterki bananów albo na wierzch plasterki truskawek lub wiórki kokosowe. Co fantazja podpowie :)

Wskazówki i uwagi:

[*] Słód pewnie można zastąpić cukrem, ale nie próbowałam. Jeśli już, to użyłabym cukru pudru, bo kryształ może być trudniejszy do rozpuszczenia.

Szczypta soli, i to wcale nie tycia, naprawdę jest konieczna - uzupełnia i pogłębia smak czekoladowych słodyczy :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 31, 2010
Źródło/autor przepisu: na bazie różnych przepisów z netu, m.in. http://www.suite101.com/content/vegan-chocolate-mousse-a13318

Twoje zapiski: