Sałatka chińska z kapusty z papryką, orzechami i imbirem
Moim zdaniem to raczej surówka, ale podaję nazwę, pod jaką znalazłam ten przepis. Imbir, olej sezamowy, ocet ryżowy i cukier nadają ciekawą, orientalną nutę smakową.
1 kapusta pekińska
1 czerwona papryka
50 g orzechów ziemnych
1 mały imbir (lub szczypta suszonego)
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
sól
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Umytą kapustę poszatkować w paski, dodać sól, cukier i odstawić na 15 minut.
Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w cienkie paski, orzechy podzielić na połówki. Obrać i posiekać imbir. Połączyć wszystkie składniki sałatki, dobrze wymieszać i wstawić na około 30 minut do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Cukru użyłam drobnego trzcinowego. Skład surówki wzbogaciłam o koperek.
Nadesłał(a) MagdaM,
dnia: 2010-11-01 22:46:57.208
Źródło/autor przepisu: Etykieta oleju sezamowego firmy Tao Tao