Dżem skandynawski: jabłka, gruszki & śliwki
Margot: "Nie wiem czemu taka nazwa, a dżem prosty i pyszny. To jeden z lepszych dżemów wg mojego zdania :D Inaczej smakuje taki letni, inaczej późno jesienny."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na 2-3 słoiczki
1 kg jabłek
1 kg śliwek, najlepiej węgierek
1 kg gruszek
opcjonalnie:
- bakalie (rodzynki, orzechy, np. włoskie)
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki obrać, usunąć komory nasienne, śliwki wypestkować, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować. Odkryć i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec.
Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych. Oczywiście można nałożyć do słoików i pasteryzować (ok. 20 minut) na zimę będzie :)
Wskazówki i uwagi:
Śliwki powinny być dobrze dojrzałe, żeby nie były kwaśne. Kto lubi bardzo słodkie, może dosłodzić, np. daktylami - ja dżemy robię bez cukru.
Joaśka z wegedzieciak.pl: "Ja robiłam podobny dżemik ale dodawałam rodzynki i włoskie orzechy. Jest przepyszny bo orzechy fajnie chrupią. Trzyma się w słoiczkach przez całą zimę."
Twoje zapiski: