okara otrzymana z 200 g soi
pieczarki (wg. uznania)
2 jajka
sól
pieprz
inne przyprawy: bazylia, oregano, czosnek, papryka słodka (co kto lubi generalnie)
garść bułki tartej lub płatków
panierka: bułka tarta/ sezam/ płatki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki drobniuteńko kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Do miski wrzucamy okarę (np. uzyskaną z produkcji tofu), podsmażone pieczarki, jajka, przyprawy i bułkę tartą. Łączymy wszystkie składniki w miękką papkę. Formujemy kotleciki/kuleczki. Obtaczamy w panierce i smażymy.
Wskazówki i uwagi:
Używam surowej okary, bez uprzedniego podsmażania. Zioła dodajemy w zależności od chwilowej zasobności kuchni. Ja najczęściej używam właśnie takich.
Kotlecików wychodzi cała masa:) Usmażone można z powodzeniem mrozić, bez szwanku jeśli chodzi o kubki smakowe:)
Nadesłał(a) koperco,
dnia: 2010-09-30 22:10:55.479
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.