jajka - ile się chce
masło do smażenia - ile kto lubi
curry - trochę
sól
ew. cebulka - kilka plasterków
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masełko na patelni, posypujemy je curry, tak nie za cienką warstwą, chwilę niech się posmaży. Wbijamy na patelnię jajka, można od razu posolić, później zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i po chwili mamy gotowe sadzone na curry.
Czasem na masełko, przed posypaniem curry, daję kilka plasterków cebulki. Kiedy mi się przysmaży, wtedy dopiero sypię curry.
Wskazówki i uwagi:
Dzięki przykrywaniu białko z wierzchu szybciutko się ścina, a spód nie przypala.
Zazwyczaj białko jajek sadzonych na curry rozlewają się bardziej niż robionych po prostu na maśle.
I jeszcze jeden duuuży plus - dzięki powłoczce z curry jajka nie przywierają do patelni :)
Nadesłał(a) MEDeah,
dnia: 2010-09-30 21:43:56.456
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.