Kasza gryczana "prażona", wypiekana na sypko
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
5 dkg tłuszczu nadającego się do wysokich temperatur
1 i 1/4 szkl. wody lub lekkiego wywaru z grzybów
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
1 szklankę kaszy gryczanej, po uprzednim wnikliwym przebraniu, by twardych czarnych ziaren nie zawierała, wsypujemy w czeluść rondla, w którym to tłuszcz rozgrzaliśmy silnie. Prażymy tak na wolnym ogniu ową kaszę nieustannie łychą mieszając dopóty kasza tłuszcz zabierze i rumiany kolor ją okrasi.
Tedy to kaszę wrzątkiem w ilości szklanki i ćwiartki zalewamy i na małym ogniu do zabrania wody trzymamy.
I tu rzecz najważniejsza... rondel pokrywką przykryty do średnio gorącego pieca wkładamy i tam 3 kwadranse trzymamy. W ten sposób przyrządzona kasza sypkość właściwą posiada, a żeby i smak jej uszlachetnić, można wodę zwykłą lekkim wywarem z grzybów zastąpić...
Wskazówki i uwagi:
Oczywiście piec spokojnie w naszych warunkach możemy zastąpić piekarnikiem.
Twoje zapiski: