Kasza gryczana "prażona", wypiekana na sypko
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			1 szklanka kaszy gryczanej
5 dkg tłuszczu nadającego się do wysokich temperatur
1 i 1/4 szkl. wody lub lekkiego wywaru z grzybów
1 płaska łyżeczka soli
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		1 szklankę kaszy gryczanej, po uprzednim wnikliwym przebraniu, by twardych czarnych ziaren nie zawierała, wsypujemy w czeluść rondla, w którym to tłuszcz rozgrzaliśmy silnie. Prażymy tak na wolnym ogniu ową kaszę nieustannie łychą mieszając dopóty kasza tłuszcz zabierze i rumiany kolor ją okrasi.
Tedy to kaszę wrzątkiem w ilości szklanki i ćwiartki zalewamy i na małym ogniu do zabrania wody trzymamy.
I tu rzecz najważniejsza... rondel pokrywką przykryty do średnio gorącego pieca wkładamy i tam 3 kwadranse trzymamy. W ten sposób przyrządzona kasza sypkość właściwą posiada, a żeby i smak jej uszlachetnić, można wodę zwykłą lekkim wywarem z grzybów zastąpić...
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Oczywiście piec spokojnie w naszych warunkach możemy zastąpić piekarnikiem.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: