2 duże kolby kukurydzy cukrowej
4 małe cukinie (około 750 g)
350 g zielonej fasolki
800 g świeżych pomidorów (lub duża ich puszka)
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
1-2 świeże papryki chili (jak nie mamy, ratujemy się przyprawą)
Kukurydzę oczyszczoną z liści i włókien gotujemy 15 min. w osolonej wodzie. W międzyczasie cukinię kroimy na plastry (1 cm), strąki fasoli myjemy, usuwamy końcówki i łamiemy na pół. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy trzpienie, kroimy w kostkę (dla leniwych - otwieramy puszkę i już). Cebulę i czosnek siekamy. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, siekamy drobno.
Kukurydzę wyjmujemy z wody, odsączamy, kroimy na plastry o grubości 2 cm.
Na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku/patelni z nieprzywierającą powierzchnią) lekko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię, fasolkę i chili. Dusimy parę minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory, kukurydzę i koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, ewentualnie wrzucamy kostkę bulionową. Na słabym ogniu zostawiamy warzywa na 20-30 minut. W razie potrzeby można trochę podlać wodą.
Wskazówki i uwagi:
Jak zapomniałem ostatnio dodać koncentratu, to też fajnie wyszło, ciut delikatniejsze:)
Można podawać z pieczywem lub z ryżem.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2010-09-24 18:15:50.946
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z "Kuchni z warzywami", praca zbiorowa, wyd. Oficyna Wydawnicza MAK