Surówka z pomidorów na rukoli i sałacie
To właściwie zwykła surówka z pomidorami, tyle że urozmaicona konkretnym, bardzo wytrawnym smakiem rukoli. Nie powinno jej być jednak za dużo, chyba że naprawdę przepadamy za jej gorzkawym smakiem :) Dla pozostałych osób polecam przewagę sałaty. Całość może wyglądać tak jak na zdjęciu dla bruschetty z rukolą.
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
pomidory
rukola
sałata lodowa lub zwykła
oliwa extra vergine lub olej sałatkowy
sok z cytryny lub ocet winny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Surówkę przygotowujemy tuż przed podaniem. Rukolę mieszamy z sałatą - lodową lepiej pokroić w cienkie paseczki, a zwykłą porwać. Dodatek lodowej jest o tyle fajny, że chrupie :) Sałaty wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i solą. Można zrobić klasyczny winegret (3 części oliwy na 1 część soku) albo dodać wg. gustu.
Wykładamy sałatę, na to pokrojone pomidory, odrobinę soli, pieprzu i gotowe! :)
Twoje zapiski: