puszka.pl - pysznie!

Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia

Kuchnia arabska jest wspaniała. Zachód jako fastfood ma hamburgery, zapiekanki i frytki, a kraje arabskie falafle. Mniaam:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g cieciorki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/3 papryka czerwonej
pęczek pietruszki
kromka chleba razowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kolendry
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chili
ew. bułka tarta do obtoczenia
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę namoczonej przez noc. Następnego dnia wymieszać z całą resztą i zmiksować. Najłatwiej to mielić w maszynce do mielenia gdyż nie każdy blender da radę.

Można, ale nie trzeba, obtoczyć w bułce tartej - oryginalnie sie tego nie robi. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wrzucać na nią cieciorkową masę i smażyć z obu stron.

Wskazówki i uwagi:

Nie żałujcie przypraw :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-09-28 22:08:11.155
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: