puszka.pl - pysznie!

Bakłażan w słupkach duszony w pomidorach

Wydawało mi się iż wegetarianin we włoskim, południowym, tradycyjnym domu to problem. Mój pogląd zmieniło (jako pierwsze) właśnie to proste, ale wyborne danie z bakłażana. Można podawać danie na gorąco lub zimno, z ryżem czy kaszą albo saute z bagietką.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

typowy bakłażan
puszka pomidorów (najlepsze pokrojone ale na grube kawałki)
3 ładne ząbki czosnku
łyżka oliwy do smażenia
grubsza szczypta soli
pół płaskiej łyżeczki bazylii
ew. jarzynka lub inne przyprawy
ew. parmezan lub jakikolwiek inny ser do starcia o mocnym smaku
+ głębsza patelnia (taka typowa 20stka z przykrywką)

Przygotowanie:

Odcinamy końcówki bakłażana, przekrawamy na pół, a potem w słupki grubości na 2 palce (może być grubiej, i nie obieramy go ze skórki). Przesypujemy go solą i zostawiamy do odcedzenia na sitku. Jak sól się skropli wraz z goryczką bakłażana, to jest gotowy do dalszej obróbki kulinarnej.

Czosnek rozgniatamy nożem na desce do krojenia - jak potrawa będzie gotowa to je wyrzucimy. Jeśli ktoś go lubi, to można go skroić na drobno i tak pozostawić w daniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek, smażymy 2 minutki aby oliwa przeszła jego aromatem. Dorzucamy bazylię (na chwileczkę), wrzucamy bakłażana i wlewamy pomidory. Mieszamy dodając, jeśli ktoś lubi, jarzynkę lub inne zielsko. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, co 5 min. można zamieszać. Widząc iż bakłażan mięknie można uchylić pokrywkę, aby odparowała woda z zalewy pomidorowej. Dusi się max 30 min.

Wskazówki i uwagi:

Dla dodatkowego smaku posypać parmezanem lub innym serkiem który lubimy. Bakłażan staje się mięsisty w smaku, jest bardzo pożywny. Smacznego.
Nadesłał(a) szokrana, dnia: Sep 28, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: