Chutney imbirowy do słoików
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
300 g świeżego imbiru
300 g czerwonej papryki
250 g cebuli – duże kawałki
250 g ogórka
200 g rodzynek
4 cytryny
1 l octu winnego, najlepiej jabłecznego
2 łyżeczki soli
cukier (ja dałam łyżkę, w oryginale brak tej inf.)
Przygotowanie:
Imbir pokroić w zapałeczkę, papryki w kosteczkę, cebulę w duże kawałki, a ogórka i cytryny w cienkie półplasterki (z cytryny dokładnie usunąć pestki!).
Wszystkie składniki (bez soli i cukru) do gara. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min. aż wszystko zmięknie.
Dodać sól i cukier, mieszać do rozpuszczenia, gotować kolejnych 35-40 min. aż większość płynu odparuje i chutnej zgęstnieje.
Przełożyć do gorących sterylnych słoików, zamknąć je i miesiąc z głowy (tyle powinien się przegryzać). Przechowywać go można podobno dwa lata, ale ja tyle nie wytrzymałem.
Wskazówki i uwagi:
Powinno go wyjść do 1,5 kg.
Twoje zapiski: