puszka.pl - pysznie!

Kotleciki ryżowe z żółtym serem i zielonym groszkiem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

5 łyżek ryżu luzem
1 kostka bulionu warzywnego
1/2 opakowania groszku mrożonego (ok. 200 g)
200 g sera żółtego
3 jajka
pieprz
sól
sos sojowy
natka pietruszki lub listki bazylii
mąka do panierowania
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w bulionie warzywnym i odcedzamy. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie i również odcedzamy. W głębokiej misce roztrzepujemy 2 jajka, doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym. Ścieramy na tarce ser, szatkujemy drobno natkę pietruszki i dodajemy do jajek. Do całości dodajemy ryż i groszek. Wszystko dobrze mieszamy.

W trzech miseczkach przygotowujemy sobie mąkę, bułkę tartą i 1 roztrzepane i doprawione jajko. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.Smażymy w dość głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Wyławiamy kotleciki i kładziemy na pergamin dla odsączenia.
Nadesłał(a) sokovirufka, dnia: Aug 31, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: