puszka.pl - pysznie!

Grahamki drożdżowe

Z chrupiącą lśniącą skórką i mięciutkim miąższem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

2,5 szkl. mąki pszennej typu Graham 1850
1 szkl. mąki pszennej chlebowej (ja użyłam najzwyklejszej tortowej typ 450)
drożdże: paczka suchych (7 g) lub świeże 14 g
0,5 szkl. mleka letniego (zwykłego lub roślinnego)
0,5 szkl. wody przegotowanej letniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki miodu/ słodu
jajko (do posmarowania na wierzchu, żeby pięknie błyszczały) - niekonieczne

Przygotowanie:

Suche składniki (mąkę, drożdże) należy wymieszać w sporej misce. W garnuszku połączyć mleko, wodę, sól, oliwę, miód i wymieszać to za pomocą rąk lub mikserem (ze specjalnymi widełkami to drożdżowych ciast) ok 10 min. Po tym czasie należy postawić miskę pod przykryciem i zostawić na ok. 1,5 ha do wyrośnięcia ciasta. Powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.

Po upływie 1,5 ha ponownie należy kilka minut pomiętosić ciasto i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 25 min).

Przed włożeniem do pieczenia można wysmarować bułeczki jajkiem połączonym z mlekiem. Po tym czasie wystarczy porządnie nagrzać piekarnik do temp. 220°C i wstawić grahamki na ok. 25 min.

Wskazówki i uwagi:

Z przepisu powinno wyjść ok 10 bułeczek. Niestety mnie wyszło tylko 8, ale za to są wyśmienite.
Ciasto wyrabiam ręcznie ponieważ mój ręczny mikser nie dawał rady. Ciasto jest gładkie i nie przykleja się do rąk.
Według mnie miodu w ogóle nie czuć. Może tegoroczny będzie bardziej aromatyczny.
Przepis wypatrzyłam w internecie szmat czasu temu, ale bałam się że grahamki nie wyjdą. Wychodzą! Pamiętać jednak należy, że ciasta drożdżowe lubią ciepło więc nie otwierajcie okien. Ja "nagrzewam" dzieże albo na parapecie w słoneczny dzień albo chowam do lekko nagrzanego piekarnika.
Nadesłał(a) Natka, dnia: Aug 30, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: