aronia - ok. 25 dag
morele - 6-7 szt.
nektaryna- 2 szt.
cukier cynamonowy 1 saszetka
cukier żelujący 2:1 (np. Diamant) - ok. 30 dag
Przygotowanie:
Aronię umyć, a następnie zmiksować blenderem. Do tak przygotowanych owoców dodać pokrojone w kostkę morele oraz nektaryny. Całość zasypać cukrem cynamonowym oraz cukrem żelującym.
Pozostawić wg. przepisu na opakowaniu cukru żelującego na ok. 3-4 godziny.
Następnie podgrzać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3-5 min. ciągle mieszając. Po tych czynnościach przełożyć jeszcze gorący dżem do słoików, zakręcić oraz odstawić do góry dnem na 5 min.
Wskazówki i uwagi:
Aronię należy zmiksować w jakimś starszym garnku, ponieważ pozostawia ciemne ślady na dłużej (podobnie jak modra kapusta).
Dżemów nie pasteryzuję ponieważ mają sporo cukru i jeszcze im się nigdy nic nie stało.
Idealnie pasuje do ciast, deserów, kaszek itp. Smak rewelacyjny, zwłaszcza z kaszką manną :)
Nadesłał(a) Natka,
dnia: 2010-08-24 21:09:29.694
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.