Znalazłam ten przepis jakiś czas temu w dodatku do gazety. Podeszłam do niego sceptycznie ponieważ nie lubię zapraw z octem. Jednak miło się zaskoczyłam bo owszem, jest ten octowy posmak, ale daje się odczuć przyjemny smak curry. Polecam.
2,5 kg ogórków
5 cebul
2 łyżeczki posiekanego zielonego koperku
zalewa curry: 1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ogórki, koperek i cebulę. W garnku przygotowujemy zaprawę z pozostałych składników. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia.
Wymieszane ogórki z koperkiem i cebulą przekładamy do dokładnie umytych słoików. Wodę z ogórków, która zbiera się w słoikach, odlewamy. Słoiki zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy około 15 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem na jeden dzień. Po tym czasie można je przenieść np. do piwnicy :)
Wskazówki i uwagi:
Gdy słoiki postoją do góry dnem, to wówczas zalewa ładnie rozlewa się po całym słoiku, więc nie ma co się martwić, że na początku zalewa utrzymuje się tylko u góry.
Zaprawa ma fajny kolor: żółty z zielonymi akcentami :)
Nadesłał(a) veganjihad,
dnia: 2010-08-23 16:59:30.832
Źródło/autor przepisu: dodatek do gazety