puszka.pl - pysznie!

Ogórki w zalewie curry

Znalazłam ten przepis jakiś czas temu w dodatku do gazety. Podeszłam do niego sceptycznie ponieważ nie lubię zapraw z octem. Jednak miło się zaskoczyłam bo owszem, jest ten octowy posmak, ale daje się odczuć przyjemny smak curry. Polecam.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 8 średnich słoików

2,5 kg ogórków
5 cebul
2 łyżeczki posiekanego zielonego koperku

zalewa curry:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ogórki, koperek i cebulę. W garnku przygotowujemy zaprawę z pozostałych składników. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia.

Wymieszane ogórki z koperkiem i cebulą przekładamy do dokładnie umytych słoików. Wodę z ogórków, która zbiera się w słoikach, odlewamy. Słoiki zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.

Pasteryzujemy około 15 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem na jeden dzień. Po tym czasie można je przenieść np. do piwnicy :)

Wskazówki i uwagi:

Gdy słoiki postoją do góry dnem, to wówczas zalewa ładnie rozlewa się po całym słoiku, więc nie ma co się martwić, że na początku zalewa utrzymuje się tylko u góry.
Zaprawa ma fajny kolor: żółty z zielonymi akcentami :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: Aug 23, 2010
Źródło/autor przepisu: dodatek do gazety

Twoje zapiski: