puszka.pl - pysznie!

Naleśniki z brokułami, serem feta i sosem czosnkowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
100 g mąki
1 jajko
olej do smażenia, w tym 1 łyżka do ciasta

farsz:
1 brokuł
1 opakowanie sera feta

sos czosnkowy:
jogurt naturalny (można dodać kremowego serka, użyć gęstego jogurtu, np. greckiego, lub wymieszać 2 rodzaje)
świeży czosnek - 2 lub więcej ząbków
pieprz
oregano
bazylia
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Usmażyć cienkie(!) naleśniki. Z brokuła odciąć małe różyczki i ugotować na parze. Wymieszać składniki na sos (czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać) i odstawić. Ser pokroić w kostkę.

Następnie na każdego naleśnika położyć brokuły i ser. Polać sosem i zawinąć w dowolny sposób.

Wskazówki i uwagi:

Nie radzę dodawać soli do sosu, bo feta zawieraj jej wystarczającą ilość.
Można podać z rukolą, do farszu dodać czarne oliwki lub płatki migdałowe i na koniec polać sosem.
Nadesłał(a) mater, dnia: Aug 19, 2010
Źródło/autor przepisu: odtworzony w domu, jadłam w łebskiej naleśnikarni

Twoje zapiski: