Naleśniki z brokułami, serem feta i sosem czosnkowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
100 g mąki
1 jajko
olej do smażenia, w tym 1 łyżka do ciasta
farsz:
1 brokuł
1 opakowanie sera feta
sos czosnkowy:
jogurt naturalny (można dodać kremowego serka, użyć gęstego jogurtu, np. greckiego, lub wymieszać 2 rodzaje)
świeży czosnek - 2 lub więcej ząbków
pieprz
oregano
bazylia
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Usmażyć cienkie(!) naleśniki. Z brokuła odciąć małe różyczki i ugotować na parze. Wymieszać składniki na sos (czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać) i odstawić. Ser pokroić w kostkę.
Następnie na każdego naleśnika położyć brokuły i ser. Polać sosem i zawinąć w dowolny sposób.
Wskazówki i uwagi:
Nie radzę dodawać soli do sosu, bo feta zawieraj jej wystarczającą ilość.
Można podać z rukolą, do farszu dodać czarne oliwki lub płatki migdałowe i na koniec polać sosem.
Twoje zapiski: