puszka.pl - pysznie!

Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu)

Fettucine Alfredo to włoski makaron z masłem i parmezanem rozpuszczonym pod wpływem ciepła makaronu. Istnieje wiele wariacji tego dania. W sieci popularne są np. niskotłuszczowe odpowiedniki wykorzystujące silken tofu - lubią je nie tylko weganie, ale też osoby dbające o linię :) W wersji wegańskiej zazw. występuje... sojowy parmezan :/ Ja zamiast tego dodałam troszkę płatków drożdżowych - doskonale uzupełniają i pogłębiają smak! :) Danie jest ogólnie delikatne w smaku, więc świetnie do niego pasuje coś ostrzejszego (np. szczypiorek) lub kwaskowego (pomidory!).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron, który dobrze oblepi się sosem - np. fettucine, spaghetti, świderki

200 g tofu jedwabistego (silken tofu)
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
2 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych
ok. 2/3 płaskiej łyżeczki soli
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny (idealnie uzupełni smak - nie pomijać!)
ew. szczypta gałki muszkatołowej (mniam)
ew. troszeczkę pieprzu cayenne lub chili w proszku
szczypiorek lub natka do posypania

opcjonalne dodatki:
- groszek zielony (świeży lub mrożony)
- brokuły
- kalafior
- otarta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i udusić na oleju z dodatkiem 3-4 łyżek wody. Trzymać dość długo na małym ogniu, aż cebula będzie słodka i mięciutka, ale nie rumiana. Dodać to do tofu i przypraw, zmiksować na w miarę jednolita masę (jakieś tam drobinki cebuli zostaną, ale to nie szkodzi). Masę wlać z powrotem na patelnię i podgrzać na małym ogniu - chodzi o to, żeby całość się zagrzała, ale żeby nie odparowało zbyt dużo wody.

Sos wymieszać z makaronem. Można dodać ugotowane warzywa, najlepiej zielone - klasyka to groszek i brokuły. Posypać zieleniną - szczypiorek wg. mnie pasuje idealnie! Właściwie danie nie byłoby bez niego takie dobre ;)

Wskazówki i uwagi:

Bazowałam na przepisach z sieci, ale przyprawiłam po swojemu - właściwie bardziej to sobie wyobrażałam jako odpowiednik dobrze przyprawionego sosu śmietanowego niż serowego. Płatki drożdżowe i sok z cytryny zasadniczo nie występują w takich przepisach, ale moim zdaniem są nieodzowne. Wy możecie spróbować doprawić po swojemu :)

Sałatka z pomidorów, najlepiej doprawiona oliwą, octem balsamicznym i ew. drobno posiekaną cebulką, pasuje tu perfekcyjnie!

Silken tofu kupiłam w Asia Tasty, na końcu drugiej Hali Mirowskiej (Warszawa). Kosztowało 5,5 zł, choć podobno ostatnio zdrożało. Takie samo tofu dostępne jest od niedawna na evergreen.pl (7,90 więc nadal atrakcyjna cena, a dostępne również dla ludzi spoza W-wy :).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Aug 12, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: