puszka.pl - pysznie!

Pyyyszne kotlety sojowo-ziemniaczane doprawione czosnkiem

Pyszne i łatwe w przygotowaniu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szkl. suchej soi
2 duże ziemniaki lub 3 średnie
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki otrąb (ja dodałam żytnie)
2 łyżki namoczonych płatków owsianych (zamiast jajka)
sól
pieprz
bazylia
oregano
kminek
bułka tarta lub otręby do panierowania
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soję namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować w świeżej wodzie do miękkości i odcedzić. Ziemniaki ugotować. Cebulkę zeszklić na 2 łyżkach oliwy lub oleju.

Soję zmiksować z ugotowanymi ziemniakami, dodać cebulkę, przeciśnięty czosnek, otręby, płatki owsiane i doprawić do smaku. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub otrębach i smażyć na rozgrzanym dobrze oleju. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Radziłabym zaczekać, aż soja wystygnie i nawet gotową masę włożyć na jakiś czas do lodówki.
Bardzo istotna jest duża ilość czosnku, są naprawdę PYSZNE.
Najlepiej formować kotlety niezbyt grube, bo szybko się smażą i mogą być zimne w środku.
Nadesłał(a) Nathalie, dnia: 2010-08-05 18:55:46.065
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: