[*] Silken tofu kupiłam w Asia Tasty, na końcu drugiej Hali Mirowskiej (Warszawa). Kosztowało 5,5 zł, choć podobno ostatnio zdrożało. Takie samo tofu dostępne jest od niedawna na
evergreen.pl (7,90 więc nadal atrakcyjna cena, a dostępne również dla ludzi spoza W-wy :).
[**] Jeśli użycie soli do ciasta was dziwi, to powiem wam, że jest to konieczne. Sól doskonale uzupełnia słodki smak ciasta, staje się on pełniejszy. Ten trik jest powszechnie stosowany zwł. przy czekoladowych słodkościach.
[***] Ja rozpuszczam czekoladę w mikrofali - tak czy siak to świetna zabawa :) Wstawiam pojemniczek z czekoladą (bez przykrycia) na 1 min. do mikrofali ustawionej na mniej niż 350 W (na mojej podziałce tak po środku między 350 W a rozmrażaniem). Ważne, żeby moc była niska, bo inaczej czekolada się rozdzieli i będzie do wyrzucenia. Mieszam i znów na 1 min. Mieszam, czekolada jest już prawie płynna, więc wstawiam jeszcze na 0,5 min.
Kąpiel wodna polega na tym, że jeden garnek (lub metalową miskę) zawierającą np. czekoladę wkładamy w drugi, z wrzątkiem, i tak gotujemy. W ten sposób unikamy przypalenia czekolady.