Biszkopt wegański - bez jajek!
Fajna baza do tortów. Wystarczy przekroić na pół i pomiędzy dwie części wstawić krem i mamy mini torcik. Miłe zaskoczenie:)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
szklanka mąki
1/2 szklanki mleka sojowego lub kokosowego
1/3 szklanki oleju
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
Mleko z olejem ubijamy lekko widelcem, aby powstała emulsja. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem. Gdy jest za gęste, dolewamy wody gazowanej. Na koniec łyżka mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno się lekko lać), dajemy jeszcze trochę wody gazowanej.
Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 180°C na około pół godziny.
Wskazówki i uwagi:
* Do ciasta można dodać kakao lub cynamon żeby nadać smak.
* Fajnie ten biszkopt smakuje z galaretką (z agarem) i truskawkami na wierzchu - jak u babci :)
Twoje zapiski: