puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca prażona z kuminem i chili

Po co jeść chipsy z glutaminianem sodu czy aspartamem jak można zjeść taką oto przekąskę :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciecierzyca (ugotowana lub z puszki)
oliwa z oliwek
sól
papryka słodka
chili
kumin
czosnek granulowany

Przygotowanie:

Jeżeli mamy "suchą" ciecierzycę, to najlepiej ją namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Jeżeli mamy ciecierzycę z puszki, to procedura jest o wiele krótsza :)

Wlewamy do miski oliwę (takie dwa chlupnięcia) i mieszamy ją za pomocą widelca z przyprawami. Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy tak, by na każdym ziarenku znalazła się oliwa z przyprawami.

Na blasze układamy papier śniadaniowy i na nim, za pomocą widelca, rozkładamy równomiernie ciecierzycę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 20 min. W połowie czasu ciecierzycę trzeba przemieszać.

Wskazówki i uwagi:

*Najlepiej piec z funkcją termoobieg
*Można to również przygotować na patelni ale wówczas trzeba użyć więcej oliwy.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-08-04 19:29:02.58
Źródło/autor przepisu: zpierwszegotloczenia.pl - troszkę zmieniony przeze mnie

Twoje zapiski: