ciecierzyca (ugotowana lub z puszki)
oliwa z oliwek
sól
papryka słodka
chili
kumin
czosnek granulowany
Przygotowanie:
Jeżeli mamy "suchą" ciecierzycę, to najlepiej ją namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Jeżeli mamy ciecierzycę z puszki, to procedura jest o wiele krótsza :)
Wlewamy do miski oliwę (takie dwa chlupnięcia) i mieszamy ją za pomocą widelca z przyprawami. Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy tak, by na każdym ziarenku znalazła się oliwa z przyprawami.
Na blasze układamy papier śniadaniowy i na nim, za pomocą widelca, rozkładamy równomiernie ciecierzycę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 20 min. W połowie czasu ciecierzycę trzeba przemieszać.
Wskazówki i uwagi:
*Najlepiej piec z funkcją termoobieg
*Można to również przygotować na patelni ale wówczas trzeba użyć więcej oliwy.