puszka.pl - pysznie!

"Kefir" wegański porzeczkowy

Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kubeczka porzeczek (białych lub czerwonych)
mleko sojowe - tyle, żeby przykryło owoce
ew. odrobina cukru (moim zdaniem zupełnie zbędny!)

Przygotowanie:

Pół kubeczka porzeczek zalewamy mlekiem sojowym (ja użyłam Alpro naturalne, czyli lekko dosładzane), miksujemy - gotowe! :-) Euridice o tym nie wspomina, ale ja jeszcze odcedziłam "kefir" przez sitko, bo pesteczki z porzeczek są mega upierdliwe i psują całą przyjemność :) Można schłodzić przed podaniem.

Wskazówki i uwagi:

Euridice: "Kwaśne porzeczki powodują coś a'la błyskawiczną fermentację mleczka, tzn. jego jakby skwaśnienie. Smakuje jak kefir (ew. jogurt), jest gesty i pyszny :-D Kto chce, niech dosładza, tylko po co ;-) "
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-07-22 20:51:29.297
Źródło/autor przepisu: Euridice, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3562

Twoje zapiski: