puszka.pl - pysznie!

Nadziewane pieczarki i czosnkowa pieczona kukurydza

Mmm mniam!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 mała kolba kukurydzy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
ew. odrobina sosu sojowego

2 pieczarki (najlepiej duże)
1 mała cebula
5 kromek pieczywa tostowego
kilka marynowanych grzybków
olej do smażenia
sól
pieprz
suszona bazylia
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Przygotować sosik, bo nie wiem jak to inaczej nazwać :) Czosnek drobno posiekać i wymieszać z olejem i odrobiną sosu sojowego. Kukurydze obrać z liści, opłukać. Namaścić ją sosem i zostawić.

Pieczarki oczyścić, opłukać. Wyciąć nóżki (najlepiej wychodzą za pomocą łyżki) i trochę wydrążyć środek. Kapelusze odstawić, a nóżki i to, co zostało wydrążone, podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą. Następnie zrumienić na oleju kromki chleba pokrojone w kostkę. Dodać je do cebuli z pieczarkami, do tego marynowane grzybki (ja dałam pieczarki), suszoną bazylię, sól i pieprz. Wymieszać i nadziać kapelusze.

Piekarnik nagrzać do 150°C. Ułożyć pieczarki i kukurydzę (czosnek ma ją pokrywać) w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut. Po wyjęciu posypać natką pietruszki :) Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Żeby łatwiej się jadło można przełamać kukurydzę na pół. Jemy prosto z kolby :)
Nadesłał(a) Qmcia, dnia: Jul 27, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: