puszka.pl - pysznie!

Masełko z siemienia lnianego

Ma mocny smak i zapach siemienia lnianego. Przez dodanie do niego soku z cytryny ma trochę kwaskowy posmak. Na kanapkę pod pomidorka jak znalazł :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 łyżki siemienia lnianego
łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy. Przełożyć do miseczki, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki (najlepiej w jakimś słoiczku, żeby było zamknięte, albo pojemniku zamykanym), po pewnym czasie nabierze konsystencji masła i wtedy śmiało można smarować nim chlebek.

Wskazówki i uwagi:

Przepis ten można dowolnie modyfikować - np. dać więcej soku z cytryny lub wręcz przeciwnie, mniej. A może jakieś przyprawy? - czemu nie :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-07-08 23:26:07.094
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: