Ostatnio uwielbiam! Jadam do wszystkiego - na obiad, z pieczonymi ziemniaczkami, kotletami warzywnymi, krokietami, z pieczywem, kombinacji jest wiele, a pole do improwizacji spore :)
parę liści sałaty
kawałek ogórka
parę pomidorków koktajlowych lub jeden zwykły
pół czerwonej cebuli
po kawałku kolorowych papryk
zielone oliwki
100g sera feta lub tofu-feta
sól
świeżo mielony pieprz (najlepszy kolorowy)
2 łyżki oliwki z oliwek
parę kropel octu balsamicznego
parę kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa pokroić na kawałki, w zasadzie obojętne jakie, mogę tylko podpowiedzieć, że sałatę najwygodniej sieka się nożyczkami :)
Fetę pokroić w kosteczkę.
W miseczce ułożyć składniki warstwowo tak, aby na górze znalazły się oliwki i feta. Dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać oliwkę, ocet balsamiczny i sok z cytryny i polać po wierzchu.
Wskazówki i uwagi:
Taka sałatka ułożona warstwowo efektownie wygląda a składniki wymieszają się podczas jedzenia, dlatego nigdy ich wcześniej nie mieszam :)
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2010-06-29 20:59:07.59
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.