puszka.pl - pysznie!

Falafel w panierce z dipem jogurtowo-ziołowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

650 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (najlepiej z liściem laurowym)
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
100 g chleba razowego
2 małe czerwone chilli (mogą być suszone)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
czarny pieprz
opcjonalnie panierka:
- 1 jajko
- bułka tarta
olej roślinny do głębokiego smażenia

dip:
150 ml jogurtu naturalnego (może być sojowy)
świeża kolendra
pietruszka
mały ząbek czosnku
sól
pieprz cytrynowy lub czarny i parę kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciecierzycę, cebulę, czosnek, chleb i chilli zmiksować niezbyt dokładnie i doprawić. Można je wcześniej posiekać, aby łatwiej się miksowało. Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je opanierować w jajku i bułce tartej, ale nie jest to konieczne. Kulki smażyć na złoto.

Dip: jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi ziołami, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.

Wskazówki i uwagi:

Całość serwujemy z sałatą, ogórkiem, pomidorem i plasterkiem cytryny.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Jun 11, 2010
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Kuchni wegetariańskiej" autorstwa Jenny Stacey

Twoje zapiski: