puszka.pl - pysznie!

Ryż w stylu azjatyckim - z groszkiem, kukurydzą, papryką i masą przypraw


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

ryż basmati - 300-400g
2 łyżeczki kurkumy

mała puszka groszku
pół małej puszki kukurydzy
po połówce czerwonej, zielonej i żółtej papryki
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
olej do smażenia, najlepiej z orzechów ziemnych
1 łyżka czerwonej pasty curry
sos sojowy
pół łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej
kumin
pieprz cytrynowy
mięta suszona (drobinę)
sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy z kurkumą (ma wtedy ładny żółty kolor), odcedzamy i płuczemy.

W tym czasie odcedzamy z zalewy groszek i kukurydzę. Siekamy drobno papryki, cebulę, czosnek i imbir. Na oleju smażymy cebulę i czosnek, dodajemy pastę curry, po chwili ryż, groszek, kukurydzę, paprykę i imbir, mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i przyprawami.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Jun 28, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: