puszka.pl - pysznie!

Sos pieprzowy

Idealny do różnego rodzaju kotletów, krokietów, ziemniaków...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

cebula
2 łyżki masła lub tyleż oleju do smażenia
pieprz grubo mielony - koniecznie! (dużo, ale ilość zależy od tego, jak ostry chcemy sos)
kieliszek brandy, whisky lub cherry - ostatecznie można pominąć, ale polecam dodać
200-300 ml śmietanki (może być sojowa)

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy. Na teflonowej patelni (najwygodniej) rozpuszczamy tłuszcz i szklimy na nim cebulkę uważając aby się nie przypaliła. Dorzucamy pieprz i od razu dolewamy alkohol. Trzymamy na średnim gazie i ciągle mieszamy, aby alkohol odparował i został tylko posmak. Zalewamy śmietanką i gotujemy ciągle mieszając jeszcze przez minutę.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Jun 16, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: