1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g (polecam firmy Belbake, do nabycia w marketach Lidl)
0,6 kg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz
sól
sos sojowy
natka pietruszki lub szczypiorek
bazylia lub oregano
Przygotowanie:
Farsz: Pieczarki pokroić w grubą kostkę i wrzucić na naoliwioną patelnię. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, talarki czosnku, pieprz, sól oraz sos sojowy. Podsmażyć i poczekać aż ostygnie. Następnie przekręcić wszystko przez maszynkę do mielenia, dodać natkę lub szczypiorek oraz zioła.
Ciasto wyjąć z opakowania i podzielić na duże kwadraty (wychodzi 12 kwadratów) i na każdy z nich nałożyć ok. pół dużej łyżki farszu. Sklejać przeciwległe rogi (po przekątnej :-)) lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej często doglądać paszteciki, bo chwila nieuwagi i mogą się spalić. Podawać najlepiej z ketchupem lub ostrym sosem :)
Nadesłał(a) sokovirufka,
dnia: 2010-06-28 21:09:31.286
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.