puszka.pl - pysznie!

Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym

Świetna przekąska, która może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g (polecam firmy Belbake, do nabycia w marketach Lidl)
0,6 kg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz
sól
sos sojowy
natka pietruszki lub szczypiorek
bazylia lub oregano

Przygotowanie:

Farsz: Pieczarki pokroić w grubą kostkę i wrzucić na naoliwioną patelnię. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, talarki czosnku, pieprz, sól oraz sos sojowy. Podsmażyć i poczekać aż ostygnie. Następnie przekręcić wszystko przez maszynkę do mielenia, dodać natkę lub szczypiorek oraz zioła.

Ciasto wyjąć z opakowania i podzielić na duże kwadraty (wychodzi 12 kwadratów) i na każdy z nich nałożyć ok. pół dużej łyżki farszu. Sklejać przeciwległe rogi (po przekątnej :-)) lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej często doglądać paszteciki, bo chwila nieuwagi i mogą się spalić. Podawać najlepiej z ketchupem lub ostrym sosem :)
Nadesłał(a) sokovirufka, dnia: 2010-06-28 21:09:31.286
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: