olej do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła orzechowego (nie trzeba)
1 łyżka octu
świeżo zmielony pieprz
curry (ja lubię dużo)
sól
Przygotowanie:
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu i pomidory kroimy w kostkę, cebulę również, ale drobno. Czosnek drobno siekamy. Szczypiorek kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czekamy aż zmięknie, dodajemy czosnek krótko podsmażamy i dodajemy tofu - smażymy na złoty kolor (trzeba mieszać, bo się przypala niestety). Dorzucamy makaron, pomidory, groszek, szczypiorek i sos sojowy. Smażymy przez trzy minuty, ciągle mieszając.
Jak mamy, to dodajemy masło orzechowe, ocet i doprawiamy do smaku pieprzem, curry i solą. Smażymy jeszcze chwilkę i wykładamy na talerz.
Wskazówki i uwagi:
Kiedyś jadłam takie danie w restauracji chińskiej. Smak jest bardzo podobny, a nawet lepszy jak dla mnie, poprzez dodanie pomidorów i curry. Curry fajnie barwi danie na żółto, a pomidory dodają czerwonego akcentu :)