puszka.pl - pysznie!

Dip - puree selerowo-ziemniaczane

Pyszny dodatek np. do białych szparagów.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kawałek selera (1/4 średniej bulwy)
1 ziemniak
trochę mleka sojowego (np. Alpro naturalne)
woda
sól
biały pieprz
oliwa extra vergine albo i nie
ew. odrobina masła
+ do tego np. ugotowane szparagi

Przygotowanie:

Obieramy selera i ziemniaka, kroimy w małe kostki. Całość wrzucamy do małego garnka i zalewamy mlekiem (lub mlekiem z niewielkim dodatkiem wody) tak, aby przykryć całość. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Następnie wyjmujemy składniki (zostawiając trochę płynu na później) i je mielimy (np. blenderem) na jednolitą masę. Doprawiamy białym pieprzem, solą, oliwą i ewentualnie odrobiną masła. Można również dodać płyn po gotowaniu aby polepszyć konsystencję.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2010-06-04 09:20:13.036
Źródło/autor przepisu: inspirowane blogiem eatafterreading.blogspot.com

Twoje zapiski: