puszka.pl - pysznie!

Papryka faszerowana serem bałkańskim z suszonymi pomidorami i oliwkami

Szybkie danie obiadowo-kolacyjne.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1 spora, pękata papryka (kolor nieistotny, ale najlepsza jest czerwona)
75 g sera typu bałkańskiego (owczy, feta, kozi twarogowy...)
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
4-5 oliwek czarnych lub zielonych
mała cebula czerwona lub biała
zioła prowansalskie
pieprz

Przygotowanie:

Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Podpiec w piekarniku przez ok. 15 min.

W tym czasie przygotować farsz: ser rozkruszyć w miseczce, dodać posiekane suszone pomidory i oliwki oraz drobno pokrojoną cebulę (można ją wcześniej zeszklić na patelni). Doprawić przyprawami wedle uznania. Nadziać połówki papryk i włożyć na dalsze 15 min do piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Dobrze smakuje zarówno z pieczywem jak i z ryżem aromatycznym.
Nadesłał(a) safiya, dnia: May 12, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: