1 spora, pękata papryka (kolor nieistotny, ale najlepsza jest czerwona)
75 g sera typu bałkańskiego (owczy, feta, kozi twarogowy...)
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
4-5 oliwek czarnych lub zielonych
mała cebula czerwona lub biała
zioła prowansalskie
pieprz
Przygotowanie:
Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Podpiec w piekarniku przez ok. 15 min.
W tym czasie przygotować farsz: ser rozkruszyć w miseczce, dodać posiekane suszone pomidory i oliwki oraz drobno pokrojoną cebulę (można ją wcześniej zeszklić na patelni). Doprawić przyprawami wedle uznania. Nadziać połówki papryk i włożyć na dalsze 15 min do piekarnika.
Wskazówki i uwagi:
Dobrze smakuje zarówno z pieczywem jak i z ryżem aromatycznym.
Nadesłał(a) safiya,
dnia: 2010-05-12 19:34:39.334
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.