puszka.pl - pysznie!

Sos z cukinii, tofu i marchewki z ananasem

Doskonale jest podawać ten sos z makaronem tagiatelle :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 duża lub 2 małe cukinie
1 duża lub 2 małe marchewki
tofu naturalne
ananas - może być z puszki
sos teriyaki
pieprz cayenne
masło [lub olej] do smażenia

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na dużych oczkach, tofu i cukinię pokroić.
Marchew i cukinię podsmażyć na patelni używając masła. Polać sosem teriyaki i dusić/smażyć aż przestaną być surowe. Dodać do tego kawałki ananasa, doprawić pieprzem cayenne.

Tofu usmażyć na złoto - wydaje mi się, że trwa to kilkanaście minut (ja zrobiłam to oddzielnie i tak też polecam, bo mniej się rozlatuje i daje to możliwość użycia jakiegoś aromatycznego oleju do smażenia, np. kukurydzianego :)
Nadesłał(a) sztere, dnia: 2010-05-23 13:43:09.014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: