kostka 150-200g białego sera typu bałkańskiego (owczego, fety...)
1 pomidor
2 jaja
czubryca (czubrica)
sól
pieprz
ew. odrobina oliwy
Przygotowanie:
Przygotować 2 średnie kokilki żaroodporne, wysmarować je oliwą. Na dno kokilek rozkruszyć ser - dobrze żeby był zwarty, nie za bardzo rozwodniony. Na to wkroić pomidor (pół pomidora na każdą kokilkę, pomidor może być pokrojony w kostkę albo półplasterki). Każdą zapiekankę posypać szczyptą czubrycy. Następnie na wierzch wbić surowe jajo, posolić, popieprzyć. Można skropić oliwą.
Tak przygotowane kokilki wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika.
Wskazówki i uwagi:
Myślę, że można dodać także inne zioła, np. prowansalskie. Można też po upieczeniu posypać zapiekankę świeżym szczypiorkiem - będzie wtedy kolorowo.