puszka.pl - pysznie!

Sirene - ser bałkański zapiekany z pomidorami

Bardzo dobra mała bułgarska zapiekanka na białkowe śniadanie lub kolację.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

kostka 150-200g białego sera typu bałkańskiego (owczego, fety...)
1 pomidor
2 jaja
czubryca (czubrica)
sól
pieprz
ew. odrobina oliwy

Przygotowanie:

Przygotować 2 średnie kokilki żaroodporne, wysmarować je oliwą. Na dno kokilek rozkruszyć ser - dobrze żeby był zwarty, nie za bardzo rozwodniony. Na to wkroić pomidor (pół pomidora na każdą kokilkę, pomidor może być pokrojony w kostkę albo półplasterki). Każdą zapiekankę posypać szczyptą czubrycy. Następnie na wierzch wbić surowe jajo, posolić, popieprzyć. Można skropić oliwą.

Tak przygotowane kokilki wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Myślę, że można dodać także inne zioła, np. prowansalskie. Można też po upieczeniu posypać zapiekankę świeżym szczypiorkiem - będzie wtedy kolorowo.
Nadesłał(a) safiya, dnia: 2010-05-05 10:12:07.96
Źródło/autor przepisu: "Bułgaria na talerzu", Beata Lipov

Twoje zapiski: