Muffiny (mufinki) z jabłkami
Dzięki dodatkowi musu jabłkowego otrzymujemy pyszne, wilgotne mufinki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
/proporcje na 12 dużych mufinków/
2 szkl. mąki (białej lub pół na pół z razową)
0,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu - ja daję więcej :D
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i/lub imbiru
1 szkl. mleka sojowego (zwykłego lub waniliowego)
2 łyżki musu jabłkowego bez cukru (być może można zastąpić utartym jabłkiem)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 duże lub 2 małe jabłka, najlepiej kwaśne
Przygotowanie:
Formę na mufinki natłuść lub powkładaj papilotki (papierowe foremki). Nastaw piekarnik na 180°C - akurat zdąży się nagrzać w czasie przygotowywania ciasta.
Wymieszaj suche składniki i oddzielnie mokre, dodaj obrane i posiekane jabłka (najpierw wzdłuż, a później na plasterki), wymieszaj wszystko razem. Nałóż ciasto do foremek. Wypełnij je do pełna lub 2/3 wysokości, jak wolisz - w pierwszym przypadku otrzymasz ok. 12 mufinek, w drugim nieco więcej.
Piecz 15 minut. Pozwól im później przestygnąć przez 5-10 minut przed wyjęciem z formy.
Wskazówki i uwagi:
W oryginale zamiast gałki lub imbiru proponują też ziele angielskie, ale nie próbowałam tej opcji.
Mufinki nie są za słodkie, choć na pewno można jeszcze trochę zmniejszyć ilość cukru.
Twoje zapiski: