Wiosenne kotlety z tofu (z zieleniną)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
650 g dobrze odciśniętego, pokruszonego lub zmielonego tofu
3/4 – 1 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. posiekanej zieleniny: szczypiorku, koperku, natki z selera lub z pietruszki
1 jajo (dowolnie)
2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej (dowolnie)
bułka tarta lub mąka do panierowania
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formować kulki i spłaszczać je na kotleciki o średnicy ok. 4–5 cm. Obtaczać w panierce i smażyć na gorącym oleju po obu stronach.
Twoje zapiski: