puszka.pl - pysznie!

Wiosenne kotlety z tofu (z zieleniną)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

650 g dobrze odciśniętego, pokruszonego lub zmielonego tofu
3/4 – 1 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. posiekanej zieleniny: szczypiorku, koperku, natki z selera lub z pietruszki
1 jajo (dowolnie)
2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej (dowolnie)

bułka tarta lub mąka do panierowania
3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Formować kulki i spłaszczać je na kotleciki o średnicy ok. 4–5 cm. Obtaczać w panierce i smażyć na gorącym oleju po obu stronach.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: