1 mały ziemniak (100 g)
kawałek marchewki (może być z bulionu)
4 średnie (670 g) kwaśne jabłka (użyłam Granny Smith - zostanie ich 450 g)
2 duże cebule (300 g)
1 łyżeczka oleju kukurydzianego do smażenia
1 łyżka majeranku
100 ml białego półwytrawnego wina - ma być lekkie, o wyraźnie owocowym aromacie i "okrągłym" smaku
1,5 l czystego bulionu warzywnego [*]
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
3 łyżki chrzanu ze słoika (50 g)
Przygotowanie:
Ziemniaka i marchewkę ugotować (marchewka może być z bulionu). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę.
Olej dobrze rozgrzać na patelni i zrumienić na nim całość cebuli, posypać majerankiem, wymieszać i podsmażyć jeszcze z minutę. Dodać jabłka, wymieszać, posmażyć z pięć minut. Podlać winem, wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i podusić z kwadrans. Do garnka wlać czysty bulion, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić rozgniecionego widelcem ziemniaka, dodać zawartość patelni, gotować kwadrans na wolnym ogniu. Minutę przed końcem gotowania dodać łyżeczkę pieprzu i chrzan, porządnie zamieszać.
Podawać przystrojone utartą gotowaną marchewką i natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
[*] Bulion należy przygotować wcześniej albo w trakcie: marchew, seler, por, czosnek, cebula, trochę soli i pieprzu - ugotować i odcedzić.