puszka.pl - pysznie!

Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty

Przepis znalazłam w sieci i zmodyfikowałam, żeby był wegański. Z podanych składników wyjdzie dziewięć placków po około 46 kalorii każdy (wiadomo jak to z plackami, nigdy nie wyjdą wszystkie równe).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 duży ziemniak (220 g)
200 g kapusty kiszonej
2 łyżki mąki razowej (30 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz cytrynowy
3 łyżeczki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniak utrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę trochę poprzekrawać na mniejsze odcinki. W misce rozmieszać mąkę z wodą tak, by powstała masa o konsystencji gęstego kleju. Dodać ziemniaki, kapustę i pietruszkę, dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem.

Smażyć po trzy sztuki na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia, każdą partię na łyżeczce oleju. Jeden placek to czubata łyżka "ciasta".

Wskazówki i uwagi:

Placki dobrze smakują ze słodkim sosem chili, z dipami na bazie tofu, z kiszoną kapustą na ciepło (ugotowaną z podsmażaną cebulką). Myślę, że dobrze smakują z każdym wytrawnym dodatkiem jaki nam się zamarzy :)
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Apr 28, 2010
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Placki_z_kiszonej_kapusty,,36823599,9495.html

Twoje zapiski: