puszka.pl - pysznie!

Chili con tofu (z dodatkiem gorzkiej czekolady)

Solidna porcja (320 g) dostarcza 177 kalorii :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 opakowanie tofu a'la mięso mielone Alpro Soya (180 g)
LUB
- tofu naturalne
- tymianek
- oregano
- pieprzem kajeński
- łyżeczka oleju do smażenia

1 średnia czerwona cebula (110 g)
1 duża czerwona papryka (220 g)
1 świeża papryczka chili
1 świeża zielona papryczka peperoncino
1 słoik zielonej lub czerwonej fasoli (po odcieku 215 g)
1 łyżeczka oleju ryżowego do smażenia
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub pieprzu kajeńskiego
tymianek
oregano

1 puszka siekanych pomidorów (400 g)
500 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu)
10 g gorzkiej czekolady 85%

Przygotowanie:

Jeśli ktoś z jakichś powodów nie ma tofu a'la mięso mielone (w Polsce jest niedostępne), można zwykłe miękkie tofu naturalne rozdrobnić, doprawić tymiankiem, oregano i pieprzem kajeńskim, porządnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki i po wyjęciu przesmażyć porządnie na łyżeczce oleju przed przystąpieniem do przyrządzania potrawy.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, papryczki w kółka, czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Fasolę odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z przyprawami, dodać pokrojone papryczki, podsmażyć, dodać paprykę i fasolkę, jeszcze trochę podsmażyć, dorzucić pomidory z zalewą, pomieszać, przykryć, podusić z kwadrans.

Do garnka wlać tyle wody, by przykryła dno półcentymetrową warstwą, zagotować, wrzucić zawartość patelni, dodać przecier, pomieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać czekoladę, wymieszać i pogotować jeszcze z pięć minut. Jeść póki gorące!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-04-28 15:09:19.143
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: